Kjør trygt og effektivt på motorveier

Motorveier er svært sikre, men krever også mye av sjåføren. Det er lett å bli fartsblind på fine veier!

Kjøring på motorvei i Norge

Motorveiene regnes blant de sikreste veiene, og gir en bekvem og effektiv kjøring med god flyt. Likevel kreves det maksimal oppmerksomhet av sjåføren - spesielt ved av- og påkjøringer, ved veiarbeid, og ved kø eller ulykker/uhell.

1

Anbefalt hastighet

Den generelle fartsgrensen på motorveier i Norge er 80 km/t om ikke annet står skiltet. Den høyeste hastighet vi har er 110 km/t. Det er lett å bli fartsblind - hold øye med fartsmåleren. Spesielt viktig er dette når du skal av en høyhastighetsvei.

2

Hold til høyre

Når du kjører på en flerfeltsvei skal du i all hovedsak ligge i det høyre kjørefeltet. Venstrefelt brukes til forbikjøring.

3

Hold avstand

Jo høyere hastighet, desto større avstand må du ha til kjøretøyet foran.

4

Kjørt for langt?

Fortsett videre i samme retning! Ikke prøv å rygge eller gjør en snumanøver - dette er strengt forbudt og livsfarlig. Kjør videre til neste avkjørsel, ta av, kryss over motorveien og kjør tilbake igjen.

5

Veiarbeid

Få tidlig med deg skilt som varsler om veiarbeid, og kjør forsiktig forbi. Overhold fartsgrensene, og ta spesielt hensyn til de som jobber langs veiene.

6

Ulykker

Ved stopp på grunn av ulykke eller uhell - hold godt til høyre eller eventuelt til venstre mot midtrabatten. Da får redningsbiler og utrykningskjøretøy fri passasje. Følg godt med i speilene så du tidlig kan plasserer deg riktig og «gi fri» vei til de som skal frem. Her vil også bruk av blinklys være en tydelig måte å kommunisere med andre på.

7

Drivstoff

Det er din plikt å sørge for at du har nok drivstoff eller strøm på bilen din før du legger ut på en kjøretur. Bensinstasjoner er meget godt skiltet og normalt angis det hvor langt det er til neste stasjon. Må du stanse, noe som i prinsippet ikke er lov, MÅ du huske å sikre deg selv og bilen godt. Ta alltid på deg den påbudte refleksvesten før du går ut av bilen så du er godt synlig for andre trafikanter. Finn frem varseltrekanten og plasser den minimum 150 meter fra kjøretøyet. Noen biler har plassert varseltrekanten nederst i bagasjerommet på bilen noe som er mindre praktisk når bilen er fullpakket med feriebagasje. Et godt tips er å gjøre seg kjent med hvor varseltrekant er plassert i bilen før du reiser.

8

Forbikjøring

Forbikjøring skal skje i venstre kjørefelt. Bruk speilene og observer godt i blindsonen din før du velger å gjennomføre en forbikjøring. Du har ikke lov til å forstyrre biler som allerede ligger i venstre kjørefelt.

9

Værforhold

Vær spesielt oppmerksom på værforandringer. Særlig vannplaning, tåke og plutselig glatt veibane forårsaker mange ulykker. Senk farten ved nedbør.

10

Nødtelefon

Alle tunneler i Norge er utstyrt med nødtelefoner. Vegvesenet anbefaler at man bruker disse da de oppgir nøyaktig hvor i tunnelen du befinner deg.

Motorvei i sverige
Motorvei i utlandet: Å kjøre på utenlandske motorveier kan være ekstra krevende for norske sjåfører. Sett deg derfor inn i hvilke lover og regler som gjelder der du skal. © NAF

Kjøring på motorveiene i utlandet krever mer

Det er annerledes å kjøre på motorveier i utlandet. Vi nordmenn trenger å kjøre oss litt inn for å bli vant med forholdene. Hastigheten er større og trafikken tettere. Følg alltid godt med i speil, planlegg forbikjøringer godt og finn din marsjfart.

Sett deg inn i dette før før du skal kjøre i utlandet:

1

Anbefalt hastighet

Hastighetsgrensene nedover i Europa er gjerne høyere enn hva vi er vant med, og ting skjer raskere på veien. Som sjåfør krever det at du er oppmerksom og har god oversikt over trafikkbildet foran, men også bakover og på siden. Bruk speilene ofte så du får med deg biler som kommer i høye hastigheter. Det er lett å bli fartsblind - hold øye med fartsmåleren.

2

Hold god avstand

Det gjelder å bruke speil, øyne og ører. Du kan bli innhentet av lynraske biler med store motorer i 200 km/t. Bli derfor ikke liggende i venstre felt - det skal brukes til forbikjøringer når veien er klar.

3

Nødtelefon

Hvis du av en eller annen grunn trenger hjelp kan den tilkalles over nødtelefon som er satt opp med jevne mellomrom. Hvis telefon ikke er synlig fra det sted du har stoppet, se på de hvite markeringsstolpene som står ved veikanten med et par meters mellomrom. Markeringsstolpene har en svart pil - trekant - som peker mot nærmeste telefon.

4

Ved motorstopp

Det er forbundet med stor fare å gå ut av en bil på en motorvei. I Tyskland krabber sjåføren over midtkonsollen for å gå ut av bilen på høyre side- så søker de sikkerhet bak autovernet før de ringer etter veihjelp. Dette er en rutine det kan være nyttig å merke seg for norske sjåfører også.

5

Trafikkork

Blir det full stopp på motorveien, er det fornuftig å varsle bilene bak ved å sette på varselblinkene. Denne måten å varsle på er ganske vanlig nedover i Europa.

Veihjelp fra NAF

Sikre bilen før ferien

Med NAF Veihjelp kan du være trygg på å få hjelp når uhellet er ute. Som medlem får du hjelp uten egenandel uansett hva som er årsaken til at bilen stanser.

Illustrasjon av familie som får veihjelp om sommeren

Publisert: 8. august 2023

Sist oppdatert: 30. november 2023

Marianne Søhagen,

Les også


Fant du det du lette etter?