Topp 10: Her er Norges vakreste bilturer

Norge er med sin varierte og spektakulære natur et fantastisk land å utforske med bil. Her er Norges vakreste turer!


Bildet viser en bil som kjører langs atlanterhavsvegen.
Foto: Colourbox / © NAF

Kort fortalt:

  • Få tips til de 10 vakreste bilturene i Norge.
  • Legg bilferien til Norge og finn overnattings- og serveringssteder på de utroligste steder.
  • Ta gjerne noen omveier og opplev Norges vakre natur.

Roadtrip i Norge

Det er ikke mange land i verden som kan skilte med en slik natur som vi har i Norge. Våg å ta noen omveier, og ha et åpent sinn. Ta med sykkel og noen gode tursko, så er det ingen grense for hva du kan oppleve på bilturen gjennom Norges vakre natur.

Bilturene i Norge er hentet fra boken «Norges beste bilturer - spektakulære og innholdsrike» av veibokredaktør i NAF, Per Roger Lauritzen, sammen med medforfatter Reidar Stangenes. Topp 10-listen er ikke rangert.

Villmarksveien i Østfold

Fredriksten festning

Fra Halden i Østfold, langs svenskegrensen mot Ørje og videre gjennom Akershus strekker det seg en vakker vei gjennom skogen.

På bilturen langs fylkesvei 21 får du oppleve Østfold på en helt annen måte enn når du kjører E6 fra Svinesund til Oslo.

Opplev grensehistorien på Fredriksten festning, kjør langs Haldenvassdraget og se restene av de omfattende festningsverkene som ble bygget ved Ørje på slutten av 1800-tallet, men nedlagt allerede i 1905 som en del av fredsslutningen med svenskene.

Les vårt turforslag fra Villmarksveien i Østfold i NAF Reiseplanlegger!

Vikingveien gjennom Vestfold

naturbilde med solnedgang
Gravhaugen Gokstadhaugen reiser seg majestetisk i Vestfold.

Langs den ytterste veien ved kysten i Vestfold, fra Horten, via Åsgårdstrand, Tønsberg, Sandefjord , Larvik og Stavern til Helgeroa, er det tett mellom attraksjonene fra Vikingtiden og tidlig middelalder.

På denne bilturen kommer du tett på Vestfolds byer, samtidig som du kan oppleve mange kulturminner, som for eksempel Nykirke utenfor Horten, en steinkirke fra middelalderen viet St. Nikolai, Lykkehuset Edvard Munch kjøpte i Åsgårdstrand i 1897 og Oseberghaugen hvor Osebergskipet ble funnet nedgravd i 1904.

Du får også oppleve Norges eldste by Tønsberg, som har vært by siden 871, men som var kjent som en storgård lenge før det.

Les vårt turforslag fra Vikingveien gjennom Vestfold i NAF Reiseplanlegger!

Langs Sørlandets svaberg rundt Sør-Norge

Seilbåter i sjøen
Lyngør er en perle og et eldorado for båtinteresserte med og uten båt.

«Kystens riksvei» er en rekke mindre veier som følger kysten langs Sørlandet. Noen steder går veiene helt ut i havgapet og andre steder svinger de innom fjordarmer og hele og halve øyer.

Denne bilturen fra Risør til Flekkefjord kan by på perler som Lyngør, Merdø, Lindesnes, Ny Hellesund og Lista, i tillegg til byene Tvedestrand, Arendal, Fevik, Grimstad, Lillesand, Kristiansand, Mandal og Farsund.

Her er mulighetene mange for deilig sjømat og mange hyggelige opplevelser. Få med deg Norges eldste fyr ytterst på Lindesneshalvøya og det moderne fyrmuseet. Ytterst i skjærgården utenfor Mandal finner du Norges sydligste punkt, som er det vesle skjæret Pysen.

Les vårt turforslag fra Sørlandet i NAF Reiseplanlegger!

Fra dal til høyfjell til hav over Sognefjellet

dame med hund på fjellet
Snø i fjellet langs vegen over sognefjellet mot slutten av juni. fra rasteplassen mefjellet ved nasjonal turistveg sognefjellet. ©foto: Werner Harstad / Statens vegvesen.

En av de aller første nasjonale turistveiene tar deg fra Lom i Gudbrandsdalen, hvor du blant annet kan se den gamle stavkirken fra 1100-tallet, gjennom vakre Bøverdalen forbi Flåklypa og opp til Jotunheimen, hvor du kan ta avstikkere til Galdhøpiggen og Glittertind, og videre opp over Sognefjellet, hvor du kan oppleve Nord-Europas høyeste fjellovergang 1428 meter over havet, og ned til havet i Lustrafjorden.

På denne bilturen får du virkelig oppleve kontrastene i den ville norske naturen. Du kan også ta turen innom Jostedalsbreen nasjonalpark, som er en opplevelse i seg selv. Tar du en avstikker til Urnes og Solvorn kan du besøke Norges eldste hotell Walaker og se Urnes stavkirke som står på UNESCOS verdensarvliste.

Mange perler på turistveien fra Strynefjellet til Romsdalen

Grusvei i fjellområdet strynefjellsveien
Nasjonal turistveg gamle strynefjellsvegen i videdalen. vegen preges av stabbesteiner og god terrengtilpassing. ©foto: Jarle Wæhler / Statens vegvesen.

Den 104 kilometer lange Nasjonal turistveg Geiranger - Trollstigen starter ved Langvatnet i Skjåk i Oppland og ender ved Sogge bru i Åndalsnes. Du kan for eksempel starte turen med en avstikker opp til toppen av Dalsnibba, som ligger 1476 meter over havet.

Det er god vei helt opp til toppen, hvor du finner et utsiktspunkt av de sjeldne. Så kan du kjøre de bratte slyngene ned til vakre Geiranger innerst i Geirangerfjorden. Fra Flydalsjuvet like over Geiranger har du en fantastisk utsikt over Geirangerfjorden med sine stupbratte fjellsider med mange fosser.

Fra Geiranger fortsetter turen oppover den bratte Ørneveien med et obligatorisk fotostopp fra utsiktspunktet i Ørnesvingen. En av turens høydepunkter er de ikoniske svingene ned Trollstigen mot dalbunnen.

Når du først er i dette området bør du også vurdere en tur videre for å se det imponerende fossefallet i Mardalsfossen, med et fritt fossefall på 297 meter og en total høyde på 655 meter.

Les vårt turforslag fra Nasjonal turistveg Gamle Strynefjellsveg i NAF Reiseplanlegger!

Langs Atlanterhavsveien til Kristiansund

bilvei med sjøen atlanterhavsveien
Spektakulært ved hustadvika langs nasjonal turistveg atlanterhavsvegen. foto: Harald Mowinckel.

Veien langs Hustadvika og over Lauvøyfjorden er kåret til århundrets byggverk i Norge, og verdens vakreste bilreise av den engelske avisen The Guardian.

Opplevelsene er mange langs kysten av Møre og Romsdal. Her finner du Sunnmørsøya Runde som blant annet kan lokke med Norges sydligste fuglefjell, et av Norges eldste fyr og den spennende historien om et stort skattefunn. Men det er den elegante veien med de mange broene over en serie øyer ytterst mot Hustadvika som kjennetegner Atlanterhavsveien.

En morsom kuriositet er at planene om å skape en farbar forbindelse over disse øyene dukket opp allerede i 1909. Den gang var det jernbane som var planen. Etter at Bergensbanen sto ferdig i 1909, ble det i 1914 bestemt å bygge Raumabanen til Åndalsnes for å binde samfunnene på Vestlandet tettere sammen.

Jernbaneplanene ble skrinlagt i 1935 og gradvis erstattet med idéen om en bilvei. Planleggingen startet på 70-tallet og veien ble bygget fra 1983 til 1989. Veien har åtte broer på til sammen 880 meter.

Les vårt turforslag fra Nasjonal Turistveg Atlanterhavsvegen på NAF Reiseplanlegger!

Opplevelser langs Helgelandskysten

bilde av sjøen fra grotte
Vandreturen gjennom hullet i Torghatten er en av Helgelandskystens mest spektakulære. © NAF

Den 200 kilometer lange Helgelandskysten strekker seg fra grensen mot Trøndelag i sør til Salten i nord. En spennende kyst med tinder og breer, og ikke minst mange kulturminner og attraksjoner underveis.

Følger du kystlinjen og tar turen rundt alle øyene snakker vi om en strekning på rundt 9800 kilometer. Men bilturen langs fylkesvei 17 fra Bindal til Ørnes er en strekning på snaue 40 mil med mange muligheter for avstikkere. Her kan du oppleve en rekke av Norges mest kjente kultur- og naturherligheter, landbrukshistorie og oldtidsfunn.

Det er også mange muligheter for fiske. Denne kjøreturen er utrolig flott, og det er den lengste nasjonale turistveien vi har. Tar du en avstikker langs fylkesvei 54 fra Brønnøysund kommer du til Torghatten, fjellet med sitt særpregede hull tvers gjennom som alle turister fotograferer.

Les vårt turforslag fra Nasjonal turistveg Helgelandskysten i NAF Reiseplanlegger!

Villmarksveien i nord

fyr ved sjøen Tranøy
Tranøy fyr på hamarøy er en av mange opplevelser i nordland. foto: Per Roger Lauritzen.

Det er rett og slett vakkert å kjøre inn i Nord-Norge. Det merker du når du kjører gjennom en staselig portal sør i Grane kommune i Nordland. Veistrekningen mellom Majavatn i Grane og Korgen i Hemnes kommune er et mangfoldig alternativ til E6 og går forbi Norges nest største innsjø og Nord-Norges høyeste fjell.

Børgefjell nasjonalpark, som er på hele 1447 kvadratkilometer, regnes som et eldorado for sportsfiskere. Her finner du også fjellet Kvigtind som strekker seg 1703 meter over havet. Faunaen i nasjonalparken er variert med 17 ulike dyrearter og hele 71 fuglearter.

På denne bilturen kjører du også langs innlandshavet Røssvatnet, som med et flateinnhold på 219 kvadratkilometer er Norges nest største innsjø. Rundt Røssvatnet er det mange spor etter tidlig bosetting, steinalderfunn og bålplasser.

Langs yttersiden av Senja

rasteplass ved sjøen Senja turistvei

Den nasjonale turistveien langs nordkysten av Senja gir gode smakebiter av Norges nest største øy. Til Senja kan du komme med ferge enten via Bjarkøy eller via Andøya. Turistveien på Senja går mellom

Gryllefjord og Botnhamn, langs yttersiden av øya med en fantastisk natur og mange krinker og kroker helt ned i fjæra og ut og inn av fjorder.

På Senja kan du også oppleve Husøy i Lenvik, som er det eneste stedet i Norge som praktiserer siesta midt på dagen. Dette har de gjort helt siden et spansk skip havarerte rett utenfor kysten for flere hundre år siden, og noen av de om bord reddet seg i land.

Les vårt turforslag fra Nasjonal turistveg Senja i NAF Reiseplanlegger!

Langs kanten av Barentshavet

Hurtigruta i sjøen ved Vardø
Fra vardø havn går hurtigruta. foto: Per Roger Lauritzen.

Veien langs østkysten av Finnmark byr på store opplevelser, både av interessant historie og tøff natur. Turistveien starter i Varangerbotn, innerst i Varangerfjorden, og strekker seg 160 kilometer nord og østover så langt veien går. Helt til utposten Hamningberg.

Landskapet er åpent og storslått, og det er lyst døgnet rundt i sommerhalvåret. Varangerveien er blant verdens 100 anbefalte steder for fuglekikking, så en kikkert er lurt å ha med på turen. Her finnes blant annet noen unike fuglearter som bare kan oppleves så langt nord.

På et sted med det vanskelige navnet Ceavccageadge finner du Mortensnes natur- og kultursenter med samiske kulturminner. Du finner også en kultursti i fredet fornminneområde med rundt 300 tufter fra alle bosettingsperioder i over 10 000 år.

Vardøhus festning er også verdt et besøk. Den var et viktig ledd i kampen mot russiske og karelske herjinger på 1300-tallet, men den nåværende festningen ble bygget mellom 1734 og 1738.

Les vårt turforslag fra Finnmark i NAF Reiseplanlegger!

Vil du vite mer om Norges vakreste bilturer?

I samarbeid med Cappelen Damm utgir vi også tre av våre reisebøker i serien Norges vakreste bilturer:

I bøkene eller i vår reiseplanlegger kan du utforske mange flere tips til bilferien i Norge.

Publisert: 13. april 2021

Sist oppdatert: 11. mars 2024

Per Roger Lauritzen,

Les også


Fant du det du lette etter?